СРЕДЕ ВОЈНА, ТЕТОВО БИЛ ВО КАРАНТИН ВО 1915 ПОРАДИ ЕПИДЕМИЈА ОД ТИФУС

Во екот на пандемијата на КОВИД-19 и во Тетово се регистрирани првите случаи на заболени од овој вирус. Но, во долгата историја на градот, ова не е прв пат неговите жители да се соочуваат со епидемии. Пустошеле тие низ овие предели во минатото и во поновата историја и додека за дамнешните епидемии малку се знае, за периодот од почетокот на минатиот век имаме многу податоци како тетовци се справувале со епидемиите.

Историчарот Бранислав Светозаревиќ дојде до мошне интересни податоци кои се забележани во црковните книги на црквата „Свети Никола“ во Тетово, каде детално се евидентирани сите смртни случаи во градот во периодот од 1914 до 1918 година. Меѓу починатите во Тетово во 1915 имало и голем број кои биле заразени од тифус и туберкулоза, а градот во тој период бил ставен во карантин.

Целиот линк на – https://sdk.mk/index.php/magazin/srede-vojna-tetovo-bil-vo-karantin-vo-1915-poradi-epidemija-od-tifus/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *