Тимоние; Давање датум за преговири пред 12. април би било МЕШАЊЕ ВО ИЗБОРИТЕ

Неколку дена откако вицепремиерот Бујар Османи изјави дека, ако ЕУ не даде датум за преговори во март, тоа ќе значи нејзино мешање во изборната кампања, реагира францускиот амбасадор Кристијан Тимоние.

Иако Тимоние не го споменува директно Османи, неговите позиции се одговор на тоа што го кажа вицепремиерот.

Според Тимоние, барањето на Османи до март да се добие датум за избори не е остварливо. Наместо март, пред изборите тој зборува за мај и самитот во Загреб како можност за исчекор за Македонија.

Според Османи, ако датумот не дојде во март, тоа ќе значи дека ЕУ ќе направи најголемо можно мешање во изборите, односно дека ЕУ ќе му помогне на ВМРО-ДПМНЕ на сметка на власта на СДСМ и ДУИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *