October 4, 2022

Анализа од анкетата на ИПСОС: На предвремени избори ВМРО-ДПМНЕ ќе победи со близу 200 илјади гласови разлика во однос на СДСМ

Агенцијата ИПСОС за потребите на ВМРО-ДПМНЕ спроведе теренска анкета на јавното мислење на 1.014 испитаници за периодот од 01 до 18 јули 2022 година. Анкетата се однесува на повеќе актуелни прашања.

Согласно анализата на бројките на следните парламентарни избори би излегле од 870 до 875 илјади граѓани.

Изведено од измерената процентуална доверба распоредот на гласовите во децимали би бил следен:

• ВМРО-ДПМНЕ 355-360 илјади гласови

• СДСМ 170-175 илјади гласови

• ДУИ 110-115 илјади гласови

• Левица 100-105 илјади гласови

• Алијанса за Албанците 50-55 илјади гласови

• Други 75-80 илјади гласови

Потсетување:

На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалициии, за која партија би гласале, резултатите се следни? (*на целата популација)

• ВМРО-ДПМНЕ 19.7%

• СДСМ 9.5%

• ДУИ 6.2%

• Левица 5.9%

• Алијанса за Албанците 2.8%

• Други 4.2%

• Неодлучиле 22.5%

• Одбиле да одговорат 17%

• Не би гласале 12.2%

На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалиции, за која партија би гласале? (* со push нa 48% од определената популација)

• ВМРО-ДПМНЕ 40,8%

• СДСМ 19,6%

• ДУИ 12,8%

• Левица 12,2%

• Алијанса за Албанците 5,9%

• Други 8,7%

Leave a Reply

Your email address will not be published.