July 2, 2022

КОЊАНОВСКИ: ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ СЕ ГРАДАТ СО МЕЃУСЕБНО ПОЧИТУВАЊЕ, А НЕ СО ПРОВОКАЦИИ

Градоначалникот на Битола, Тони Коњановски со реакција по повод по отворањето на културниот центар „Ванчо Михајлов“ во Битола и посетата на бугарската делегација предводена од бугарскиот премиер Кирил Петков. 

„Битола е космополитски, конзулски град, во кој посебно се почитуваат културите, традициите и вредностите на сите народи и треба да биде вистински пример за негување на македонскиот идентитет и култура во сите други земји, каде што живеат Македонци.

Добрососедските односи се градат само со меѓусебно почитување и признавање, но никако со индиректни провокации и оживување на едно мрачно минато на кое потсетува името на Бугарскиот културен клуб „Ванчо Михајлов“.

Кога веќе централната власт и националното законодавство, дозволија во Општина Битола, да се регистрира и функционира ваков културен клуб, тогаш време е нашите источни соседи да овозможат вистински реципроцитет и да покажат почитување на правата на Македонците во Бугарија, можности за нивно културно изразување и негување на македонската култура и историја.

Тогаш, кога ќе добиеме покана за присуство на отворање на Македонски културен клуб во Бугарија, дури тогаш ќе знаеме дека сме на вистинскиот пат кој значи взаемно почитување и искрено пријателство.

После посетата на денешниот настан во Битола, очекувам, премиерот Кирил Петков, да биде првиот иницијатор кој во Бугарија ќе го покрене прашањето за промоција на македонската култура, еднаквост и поголеми права на македонците кои живеат таму“ напиша градоначалникот Коњановски.

Leave a Reply

Your email address will not be published.