Хрватска ќе им плати на младите по 25.000 евра за да се вратат во земјата

Хрватската влада треба да донесе нови демографски мерки наречени “Избирам Хрватска”, со кои се предвидува стимулација од 200.000 куни (околу 26.000 евра) за повратниците од ЕУ.

Владата ќе им даде пари и на оние кои сакаат да го преселат својот бизнис од поразвиените урбани средини во помалку развиените делови на Хрватска. Според предлогот, тие ќе добијат 150.000 куни (20.000 евра) за самовработување, плус 25.000 куни за преселба.

Хрватските медиуми наведуваат дека овие мерки ќе стапат на сила од 1 јануари 2022 година.

Владата на Пленковиќ наводно ќе ги зголеми стимулациите за вработување во зелената и дигиталната индустрија на 150.000 куни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *