Овој 11 ноември се одбележуваат 200 години од раѓањето на најголемиот писател на човештвото Достоевски

Фјодор Достоевски, кој зад себе остави силно книжевен наследство, не беше толку срдечно добредојден за време на неговиот живот. Во неговиот бурен живот имаше се: и недоразбирање со читателите и конфликт со властите и извршување тешки работи и казни и многу повеќе. Но, неговиот живот главно го одбележуваат креативност, вистински пријатели, упорност и непоколеблива цврстина.

17 интересни факти од животот на Достоевски:

 1. И покрај неговите револуционерни ставови, писателот имал негативен став кон луѓето кои ја презеле власта по државниот удар во 1917 година. Романот „Демони“ е алузија на револуционерите, поради кои Ленин не го сакал Достоевски.
 2. За јавно објавување на писмото на литературниот критичар Белински, во кое тој зборува негативно за советскиот режим, Достоевски е осуден на смрт, но казната е сменета во тешка работа.
 3. Императорот Николај I му го намалил рокот на тешка работа на писателот од 8 на 4 години, но му наредил, по казната, да оди во војска со чин војник.
 4. Братот на Фјодор Достоевски исто така бил писател. Тој дури основал и сопствено литературно списание.
 5. Современиците го осудија Достоевски за неговиот хаотичен личен живот и редовните посети на свештеничките на љубовта.
 6. Како Некрасов и Достоевски беше крајно непромислена личност, особено кога станува збор за играње карти.
 7. Достоевски е отпуштен од војска поради здравствени причини. Од тој момент, тој целосно и се посветува на литературата.
 8. Братот на Достоевски починал со огромен долг. Достоевски морал да ги плаќа неговите долгови речиси во текот на целиот свој живот.
 9. Достоевски се одликувал по својата екстремна впечатливост.
 10. Тургенев го нарече Достоевски „рускиот маркиз де Сад“.
 11. Животниот стил на Достоевски се променил кога запознал девојка со која на крајот се оженил. Таа била 25 години помлада од него и негова втора сопруга.
 12. Достоевски на моменти толку бил заглавен во долгови што дури и бил принуден да го заложи сопственото палто кај лихварите.
 13. Познатиот роман „Коцкар“ Достоевски го напишал за 26 дена. Оваа итност се должи на фактот што морал итно да го предаде делото за да не ги прекрши условите од договорот.
 14. Познатиот филозоф Ниче го нарече Достоевски одличен психолог и експерт за човечки души.
 15. По смртта на Достоевски, неговата втора сопруга го посветила својот живот на популаризација на неговото дело.
 16. Достоевски прекумерно бил љубоморен, па неговата сопруга морала строго да почитува специјални правила.
 17. Достоевски и покрај својата контроверзност и непредвидивост, сепак  никогаш не ја изневерил сопругата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *