Со Македонскиот филм „Сестри” се отвора ИФФК „Браќа Манаки” во Битола

Црвениот тепих за филмофилите ќе биде поставен пред пациото на битолскиот Музеј, а на филмското платно ќе биде емитуван македонскиот филм „Сестри” кој неодамна на престижниот филмски фестивал во Карлови Вари, освои специјална награда од тамошнто жири.

Во филмот на режисерката Дина Дума и кинематогаферот Наум Доксевски настапуваат Антонија Белазелкоска, Миа Жиро, Ханис Багашов, Мај-Линда Косумовиќ и Верица Недеска. Филмот „Сестри” е копродукција меѓу Македонија, Црна Гора и Косово.

Во рамки на фестивалот, организаторот ќе врачи „Златна Камера 300″ за животен опус на австрискиот кинематографер Кристијан Бергер и специјална награда „Камера 300″ на рускиот режисер Андреј Кончаловски.

Најновото фестивалско издание на ИФФК „Браќа Манаки”, во градот под Пелистер се одржува под мотото „И покрај се'”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *