На пописот во Македонија регистрирани само 72 Бугари

На пописот во Македонија што е во тек досега за Бугари се изјасниле само 72 граѓани. Ова во текст за „Фактор.бг“ го пишува поранешниот конзул на Бугарија во Софија Иван Анчев.

Ако во Македонија за Бугари се определат само 1.000 луѓе тоа би не лишило од секакви аргументи во дијалогот со властите во Скопје-искрен е конзулот.

Тој понатаму продолжува со жалбите.

Седумдесет и двајца.При 130.000 бугарски пасоши издадени од северномакедонски граѓани.Сите тие баратели на пасош кои не мора да ги наречам Бугари пред нотар се декларирале дека имале бугарска свест и пополниле декларација со неточно податоци кое потпаѓа под членот 313 од Кривичниот законик на Бугарија-се закани конзулот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *