ПОЛОВИНА ОД НОВОЗАБОЛЕНИТЕ БРИТАНЦИ ИМААТ ПРИМЕНО ВАКЦИНА

epa08752909 Masked people pass coronavirus restriction notices in London, Britain, 17 October 2020. On 16 October London was moved to the second tier of the coronavirus restrictions meaning a high level alert. The 'Rule of Six' continues to apply outdoors and in private gardens but people must not meet with anybody outside their household or support bubble in any indoor setting, whether at home or in a public place. EPA-EFE/NEIL HALL

Според податоците од една апликација за следење на ковид, 47% од новите случаи на новозаболени од ковид во Велика Британија во себе имаат вакцина. За што се работи?

На почетокот на јуни, уделот на луѓе кои примиле барем една доза вакцина изнесувал една четвртина од вкупниот број новозаразени, за сега да дојде до речиси 50%.

Тоа не значи дека дека вакцините не делуваат бидејќи науката секогаш потсетуваше дека тие не се чудотворни и дека милиони луѓе ќе можат да заболат дури и кога ќе примат две дози. Во случајов има и методолошка цака. Апликацијата која ги агрегира податоците за вакцинирани ги смета сите оние кои барем еднаш примиле вакцина. 

Бројот на новозаболени е особено висок меѓу младите, и тоа оние кои се со една доза а се верува дека втората доза е особено ефикасна за делта-сојот.

Научници од Кралскиот колеџ во Лондон проценуваат дека третиот бран во кој доминира делта сојот, а кој доби на сила поради олабавување на мерките а можеби и делумно заради европскотзо првенство во фудбал, сепак веќе го има достигнато својот врв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *