Да се ​​биде или не биткоин?

Ако го следевте биткоинот од неговото основање и никогаш не сте сакале (или се дрзнале) да го купите, веројатно се прашувате овие денови. И, време е да се преиспитаме, биткоинот достигна цена од 35.000 долари, а за само триесет дена, нејзината цена беше зголемена за околу 15.000 долари. Во средината на 2010 година, првиот биткоин беше продаден за 0.0008 американски долари, за да вреди 43 милиони пати повеќе десет и пол години подоцна. Значи, еден долар инвестиран во биткоин на неговото основање денес би вредел 43 милиони долари.

И, пошироката јавност знае дека биткоинот е т.н. криптовалута. Не постои како хартиени пари, туку само како дигитален запис. Сè што е во врска со тоа е виртуелно и мистериозно – се создава, складира и се користи преку компјутер. Затоа се избегнува. Не стои држава и централна банка, не може да се види и почувствува, нејзината вредност не доаѓа од производството, на повеќето луѓе не им е јасна технологијата врз основа на која е создаден… А сепак, доказот дека постои и дека нешто вреди е дека може да се користи за плаќање и добивање на стоки или услуги и дека може да се разменува за други (вообичаени) пари. Очигледно е и дека биткоинот е барана стока, бидејќи дневниот промет на биткоин (купување и продавање за други валути) овие денови надминува шеесет илјади милијарди долари.

Последната (новогодишна) епизода од порастот на биткоинот е поврзана со повеќе фактори. Секој ја поддржува тезата дека биткоинот е посериозна работа отколку што се сметаше порано. PayPal, најпознатата услуга за плаќање преку Интернет, воведува можност за плаќање со криптовалути, а тоа е уште една потврда дека биткоинот не е новина, туку општо прифатена работа. Понатаму, големите и добро познати финансиски инвеститори почнаа да инвестираат огромни суми и да чуваат биткоин во своите портфолија. Станува збор за десетици и стотици милиони долари средства, што резултира со зголемена побарувачка и цената на биткоинот, но и друга потврда дека биткоинот не е во домен само на компјутерските гикови, но и на сериозните финансиски играчи. Однесувањето на инвеститорот е поврзано со трет фактор, а тоа се невообичаени политики на владите и централните банки ширум светот.

Кризите од 2008 година, кога беше создаден биткоин и од 2020 година, кога експлодираше биткоинот, беа обележани со огромни парични емисии на пари во износ од неколку илјади милијарди долари и евра, во период кога вистинското производство паѓа. Лекциите од монетарната економија не можат да ја објаснат реалноста и јавноста ја знае. Ова има две последици. Прво, се очекува дека постојано растечката понуда на пари ќе предизвика инфлација, што директно значи девалвација на (традиционалните) пари. Се верува дека долари и евра ќе вредат сè помалку. Второ, подеднакво важно, јавноста разбира дека нема држава и централна банка што контролира сè и прецизно и училишно ја одредува понудата на пари; наместо тоа, ќе се види дека дури и најголемите власти газат во мракот. Монетарните експерименти на централните банки стануваат прифатливи, дури и пожелни во криза, па логично е егзотичните работи, како што е биткоинот, полесно да се пробиваат во таква атмосфера. А лидерите како Трамп придонесуваат луѓето со право да се прашуваат: зошто би верувал во установата и нивните пари и да имам голем отпор кон компјутерската мрежа? Дали навистина треба повеќе да им верувам на (таквите) луѓе или објективни компјутерски системи? Четврто, снабдувањето со биткоин е ограничено и програмирано: тој е ограничен на вкупно 21 милион биткоини и е програмиран на таков начин што биткоините ќе бидат додадени до 2140 година.

Бидејќи 18,6 милиони од нив се веќе издадени (скоро 90%), последицата е дека во иднина релативно малку нови биткоини ќе се појават во понудата и побарувачката ќе се задоволи пред се со купување на претходно издадени биткоини – и тоа ја зголемува нивната цена

Постојат многу прашања пред биткоинот. Како тоа ќе биде поткопано од државната регулатива, дали ќе биде ослабено со растечката конкуренција од другите крипто-валути, дали официјалните државни валути во иднина ќе бидат само електронски пари и дали може да ги загрози независните крипто-валути, дали огромните флуктуации на нејзината вредност ќе ги спречат повеќето инвеститори? , дали системите што го поддржуваат ќе останат сигурни трајно… Од друга страна, има многу прашања пред традиционалната економија и валути. Во овој момент, се чини дека биткоинот стана грутка што се тркалаше и нема да запре наскоро. Чудната рамка во која работи издржа десетгодишен тест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *