БИТКОИН СО НАЈДОЛГА ДОБИВКА ОД 2019 ГОДИНА, ОТКАКО ЈА ПОМИНА ОД ГРАНИЦАТА ОД 28.000 ДОЛАРИ

Најголемата криптовалута го достигна својот врв во неделата. Се повеќе се зголемува интересот за крипто-индустријата.

Најголемата криптовалута во неделата достигна историски максимум од 28.365 долари, Досегашниот тек на враќањето на големината во текот на октомври, ноември и декември е всушност најдолгата таква низа од средината на 2019 година.

„Моето чувство е дека сме многу близу до врвот – но сепак можеме да достигнеме 30.000 долари“, рече Вијај Ајар, раководител на деловен развој со размена на крипто, Луно во Сингапур. „Дефинитивно треба да видиме повраток, но големината е веројатно помала. Можеби ќе забележиме само пад од 10% до 15%“.

Биткоинот се искачи за 3,6% во понеделникот и тргуваше со околу 27,260 долари заклучно со 9:25 часот во Њујорк. Криптовалутата напредуваше околу 270% оваа година, додека поширокиот индекс на крипто Галакси Блумберг порасна за 260%.

Биткоин го подели мислењето бидејќи неговата цена е зголемена за три пати во 2020 година, во услови на влошена пандемија. Верниците сметаат дека тоа е хеџ против слабоста на доларот и ризикот од побрза инфлација во услови на огромни инјекции на стимуланси и го наведуваат растечкиот интерес од институционалните купувачи. Други ја доведуваат во прашање валидноста на Биткоин како инвестиција и укажуваат на историјата на дивите митинзи на дигиталната валута проследена со падови.

Комисијата за хартии од вредност минатата недела ги обвини Ripple Labs Inc. и нејзините врвни директори за лажни инвестиции во поврзаниот токен XRP. Додека Ripple планира да го оспори обвинението пред судовите, развојот ја истакнува можноста за построг надзор на дигиталните средства.

пари.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *