Бугарски политиколог: Зошто ние не ја признаваме нашата османлиска историја?

Бугарскиот политиколог и професор Евгениј Дајнов напишал интересен коментар за тоа како би изгледала Бугарија во алтернативен универзум, од политичка гледна точка.

„Замислете алтернативен универзум:

„Годината е 1997 година. Партијата ГЕРТ (Граѓани за европски развој на Турција) е на власт во Турција. Соседна Бугарија аплицира за членство во НАТО и ГЕРТ вели:

Не за Бугарите! Нема НАТО за нив сè додека: 1. Тие не признаат дека нивната историја до 1878 година е османлиска историја. 2. Тие не престанат да зборуваат за турското ропство и турските злосторства. Затоа нема место во НАТО! Јас не навестувам ништо. Само си замислувам еден алтернативен универзум, во кој во 1997 година Турците би спровеле политика, која што ја прават Бугарите во 2020 година …“, напишал професорот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *