Жан Митрев: Вирусот лесно се шири, а неговите последиците се фатални

Вирусот зема замав, ако сте на отворено и некој во ваша близина ако кивне или се искашла може да го пренесе и треба да се заштитите, водено и ако сте во близна на луѓе, овој грип се пренесува и преку зборување, дружба и неговите последиците се фатални. Мора да се најде некој начин како ширењето да се запре, но додека се пронајде решение многу луѓе ќе го изгубат животот, кажа доктор Жан Митрев во „Само Вистина“ на Канал 5 телевизија.

Тој вели дека за да се спроведе масовно тестирање потребно е пред се политичка одлука, машини и луѓе.

-За да имаме масовно тестирање потребно е политички одлуки, машини, луѓе, реагенси. Ние имаме капацитет до 1000 испитување на ден со големиот. Нашата прием за тестирање на пациенти ќе биде во две смени до 22 часот, односно, на пунктот пред болницата ќе може кој сака без закажување да се тестира. Намалени се и цените за тестирањето и сега чини 1500 денари, вели Митрев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *