НАЈГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ ПАД ОД ВТОРА СВЕТСКА ВОЈНА

The European currency Euro logo stands in front of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt, Germany on Aug. 4, 2011. The European Central Bank kept its key interest rate at 1.50 percent, a spokesman said as markets waited to see if the ECB would signal a resumption of eurozone bond purchases.

Еврозоната во црвено, закрепнувањето е неизвесно

Целата ЕУ и првенствено 19 земји од еврозоната ќе забележат најголем економски пад од Втората светска војна во 2020 година. Како последица на кризата предизвикана од пандемијата „Ковид 19“, земјите кои ја користат заедничката валута еврото, забележаа пад на БДП од 14,7 проценти во вториот квартал на 2020 година, во споредба со истиот период во 2019 година, објави Европската агенција за статистика. За истиот период, падот на БДП на ниво на цела ЕУ е 13,9 проценти.

Падот на БДП во еврозоната е придружен со пад на потрошувачката на домаќинства, пад на извозот, како и зголемување на бројот на невработени.

Евростат вели дека во вториот квартал на 2020 година е забележан најостриот пад на БДП и бројот на вработени од почетокот на сезонското мерење во 1995 година.

Во споредба со почетокот на 2020 година, бројот на вработени се намали за 2,9 проценти во еврозоната, трошоците за потрошувачка на домаќинства се намалија за 12,4 проценти, а извозот падна за 18,8 проценти.

Во својата последна економска прогноза, од јули 2020 година, Европската комисија процени дека кризата во Ковид19 ја погоди европската економија потешко отколку што се очекуваше. ЕК предвидува дека БДП на еврозоната ќе се намали за 8,7 проценти во 2020 година, а ќе се зголеми за 6,1 проценти во 2021 година.

Значителен економски пад во 2020 година се очекува за Франција, Италија и Шпанија, додека помал е предвиден за Германија, Холандија и Полска.

Кога станува збор за пазарот на трудот, Европската комисија наведува дека значително помал број на работни часови за време на пандемијата не се претвориле во голем број невработени во ЕУ.
Зголемувањето на бројот на невработени засега е релативно мало во однос на наглиот пад на економските активности, што ја разликува ЕУ од остатокот на светот, беше истакнато во Брисел.

Покрај проценката дека се забележани одредени економски подобрувања на крајот на јуни и почетокот на јули, Брисел предупреди дека патот кон економско закрепнување на еврозоната, но и на целата ЕУ, сè уште е неизвесен поради непредвидливоста на пандемијата COVID 19.

Како можен нов „камен на сопнување“ за европската економија, кој ќе ги смени сите претходни бројки за прогноза на полошо, тие предупредуваат на можно повторно воведување на вонредни мерки и затворање поради новиот бран Ковид19, на кој сме сведоци низ цела ЕУ.

За да се решат ефектите од пандемијата, ЕУ го донесе најголемиот заеднички буџет во својата историја во јули. Вкупниот износ на буџетот за периодот 2021-2027 година и новоформираниот фонд за рехабилитација е 1,824 милијарди евра.

ЕУ се согласи на Фондот за обновување на ЕУ од 750 милијарди евра, кој, за прв пат во историјата на ЕУ, ќе се финансира со заедничко задолжување на ЕУ, преку обврзници, на светските пазари на капитал, со рок на отплата на заемот. 2058 година.

Веќе во октомври, со цел да се заштитат работните места и да се задржат луѓето на работа, Европската комисија издаде воведна социјална обврзница во износ од 17 милијарди евра.

Додека мнозинството граѓани на ЕУ, 54 проценти од нив, ги поддржуваат мерките воведени од ЕУ со цел закрепнување на економијата, дури 39 проценти од испитаниците велат дека кризата предизвикана од КОВИД 19 веќе влијаела на нивниот личен доход, а дополнителни 27 проценти очекуваат таков ефект. во иднина.

Според новиот Евробарометар, спроведен во јули и август, 64 проценти од Европејците сметаат дека економската состојба е лоша, а 42 проценти дека економијата на нивната земја ќе се опорави од негативните ефекти од појавата на вирусот корона „2023 година. години или подоцна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *