Папата има нов папамобил – долг е 5 метри, висок е скоро 3 метри

Папата Франциск може да се пофали со нов автомобил кој го доби на подарок од јапонската католичка епископска Конференција. Станува збор за „тивката Тојота“ која е многу поразлична од досегашниот папамобил.

Тојотата е долга 5,1 метри, а висока е 2,7 метри. Се напојува од водородни горивни ќелии и има домет од околу 500 километри со едно полнење. За разлика од досегашниот папамобил, новиот автомобил исфрла само вода во атмосферата и токму тоа го прави најеколошки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *