Комеморација по повод руските војници загинати во Првата светска војна

Амбасадорот Сергеј Баздникин на денешната комеморација по повод Денот на сеќавање на руските војници загинати во Првата светска војна во Прилеп го изнесе следниот говор:

“1568 дена, околу 9,5 милиони убиени и над 20 милиони повредени – потресените современици со полна причина ја нарекоа таа војна Голема. Загубите на руската армија, според различни проценки, изнесуваа над 2,2 милиони загинати, 3,7 милиони повредени, 3,3 милиони заробени – ова се најголеми загуби во споредба со армиите на другите земји-учеснички.
Повеќе од 4,2 илјади војници и офицери на 2-та и 4-та специјална бригада на руската императорска армија, исполнувајќи го својот сојузнички долг во состав на Источната армија на Антанта, ги положиле своите животи на македонско тло. Како и многуте нивни браќа по оружје, тие не се штеделе себеси на боиштата, покажале пример на лична смелост, храброст, хероизам – карактеристики по кои низ вековите е познат рускиот војник.
За жал, сè уште не ги знаеме сите нивни имиња. Амбасадата продолжува да работи на идентификување на гробовите на руските војници, вклучително и овде, во Прилепско, каде што во 1916-1917 година се воделе жестоки битки. Благодарни сме за помошта од страна на волонтерите, на локалните власти, колегите од амбасадите на други земји. Очекуваме на продолжување на оваа соработка, на која нѐ обврзува долгот пред нашите претци.
Лекциите од Првата светска војна нè потсетуваат на тоа колку разорни се последиците од поделби во алијанси и политики на конфронтација. Во 1914 година, Русија вложуваше секој можен напор за да се избегне крвопролевањето во Европа, но беше принудена да одговори на предизвикот, штитејќи го братскиот словенски народ. Стремежот кон мир и конструктивна соработка меѓу државите врз основа на еднаквост и заемно почитување, немешање во меѓусебните внатрешни работи е карактерна особина и на денешната руска надворешна политика.
Убеден сум дека ваквите настани, како што е овој денес, придонесуваат за проширување и зајакнување на билатералните меѓучовечки врски меѓу нашите држави, служат како добар пример за грижливо и внимателно однесување кон војнички меморијали, за што особена благодарност им упатуваме на градоначалникот на општина Прилеп и нејзините жители.”

Masha Radha

Masha Safronova

Maurizio Sutera

Metodija Beshirovski

Михайлина Оксана Сергеевна

Mihajlo Dimitrievski

Мила Милая

Милан Ѓорѓиоски

Mile Dimov

Milena Dimitrovska Zurovska

Milena Nikolovska

Милеска Марина

Miljana Atanasova

Mimosa Jovanovska

Mino Rafailovski Patik

Mirjana Hadzievska

Mirjana Pistolova

Mirjana Stojanovska

Mitre Georgiev

Nade Cvetkoska

Nade Daskalovska Naumovska

Nadezhda Sanina

Надежда Тучина

Nadica Dzerkovska

Natalia Kulandina

Наталия Суханова

Natalya Ashatan

Natalya Shramuk

Наталья Андросенко

Наталья Благовещенская

Наталья Омарова

Наталья Панова

Наталья Сизенева

Natasa A Trajkovska

Nataša Barič

Nataša Drozg

Natasa Kocovska-Radetic

Natasa Markovska

Natasa Nedanoska

Natasa Stanojoska

Natasha Aleksovska

Наташа Младеновска

Наташка Фисташка

Nenad Shundovski

Nevenka Spasova

Нико Блажевски

Niko Kitani

Nikola Bakalov

Nikola Joveski

Nikolina Simonovska Lazarevski

Nikolina Vasilevska

Нина Караваева

Nina Nineska- Fidanoska

Ognenco Trenkoski

Oksana Gorshkova

Olesja Katrich

Olga Bimbirene

Olga Korenevskaya

Olga Lozanovska

Olgica Petrusevska

Olivera Trajkova

Olivera Veljkovic

Ольга Булкина

Ольга Чернявская

Ольга Кривова

Ольга Павлова

Ольга Власова

Ольга Вячеславовна

Oxana Klyapka

Pale Salamanova

Pande Najdoska

Pavlina Tučaj

Pece Duh Anevski

Petar Georgievski – Kamikaza

Petar Trajkov

Rajkoska Venka

Renata Kostadinovska

Reska Georgieva

Rina Bereznikova

Rita Narzisi

Robert Likusevski

Роберт Николоски

Rozeta Koljovcevska Karapalevska

Sanja Nikolovska

Sashe Ivanovski

Saso Dimic

Saso Recyd

Seide Abdyldaeva

Selena Mitrovski

Шаброва Татьяна

Silvana Ana

Silvana Arsova Bogoevska

Silvana Blazevic

Silvana Boneva

Silvana Mitevska

Silvana Veljanovska

Sinisa Pavleski

Sinolicka Dzambazova

Slavica Cacicaci Ivanova

Slavica Jakic Ex Nikolic

Slavica Panova

Slavica Pop Spasevska

Slavica Taneva-Aneva

Snezana Cvetkovska

Snezana Josifova

Snezana Petkovik

Snezana Petrovska

Sonja Kunovska

Сотирче Вељановски

Соња Карапашовска

Соња Ранчанова Димкоски

Соња Ѓелова-Стојанова

Spirkoska Ljiljana

Stojne Angeleska

Suzana Christov Bazevski

Suzana Turundzova

Све Т-ская

Svetlana Arino

Svetlana Darudova

Svetlana Dudchenko

Svetlana Epstein

Svetlana Ivanova

Svetlana Kiro Veleska

Svetlana Ryzova

Светлана Велимирович

Светлана Щепкина-Маркс

Tabrisik Yangchen

Tamara Levajković

Tanja Mitrevska

Tanja Stojanovska

Tanja Velkovska

Таня Лукина

Tata Buzina

Tatjana ID

Tatjana Petrovska

Tatyana Repina

Татьяна Микова

Татьяна Мордовина

Татьяна Полянцева Митрошина

Татьяна Славинская

Татьяна Воронина

Taya Seminskaya

Тетяна Єлісєєва

Тихомир Стојановски

Tina Jovchevska

Tomislav Tomas Trpkovski

Toni Aleksovski

Toni Mihailov

Тони Трајчевски

Юлия Бодяга

Юлия Брунец

Юлия Доможирова

Юлия Гончарова

Юлия Павлюченкова

Юлия Штемберг

Валентина Назарова

Валерия Березка

Валерия Тарасова

Vase Krsteska

Vaska Vase Toplicanin

Velika Markovska

Venera Gulakova

Venera Lembovska

Вера Крам

Vera Pozhidaeva

Verica Klincarova

Veronika Kashtanova

Весела Честоева

Veselinov-Taseska Marieta

Vesna Aleksandrova

Vesna Bogova

Vesna Jovanovska

Vesna Milenkovska

Vesna Naumovska

Vesna Vasilevska

Vesnica Beganovic

Vicky S. Kitanovska

Vicky Saveska

Viki Kocevska

Viki Mickoska

Виктория Мошечкина

Violeta Ruvceska

Violeta Sekovska

Violetta Komissarova

Vladimir Ilic

Vladimir Plavevski

Vladimir Schumanov

Vladimir Sitnikovski

Vlatko Olga Minovi

Vlatko Veleski

Яна Савицкая

Yulia Lesnova

Zaklina Acevska

Zane Poposka-Temelkova

Zarema Zarema

Zivka Kuzmanoska

Zoki Panker Todorovski

Zoran Josevski

Zoran Misevski

Zoran Velkov

Zorica Meskova

Zorica Ristomanova

Жана Иванова

Жанна Александренко

Ѓорѓи Ѓорѓиевски

Јована Мојсоска

Љубинка Заркадова

Љупчо Ѓоргиевски
Search

Saso Risteski
Active now
Chat conversation start
MON 10:13
Sedi uzivaj

Ke pouzivame malku posle ke ne spregnat hah se e zatisje sega cekat izgleda vlada nova

Da

Zatoa e opusteno se

Da

THURS 07:33
Kaj si

Eve na rabota ti

Ke idis dolu

THURS 08:53
Da

Zvoni

12:54
na rabota da ne si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *