Кина откри од каде и како настанал коронавирусот: Планетата е во состојба на шок

Од почетокот на пандемијата, Кина се спротивстави на глобалната истрага за потеклото на коронавирусот и таквата резолуција на Светската здравствена организација (СЗО), но и на крајот таа и даде зелено светло. Додека Xi Jinping се подготвуваше да се обрати пред собранието на СЗО, се чинеше дека кинескиот лидер може да подлегне на притисок од повеќе од стотина земји и да се изложи на заедничка критика, пишува Слободна Далмација.

Но, на крајот, сè неочекувано зазеде помирувачки тон, а Кина исто така изрази подготвеност да поддржи истрага за потеклото на вирусот, ама дури по завршувањето на пандемијата.

Откако ја пофали меѓународната реакција и вонредната синергија во борбата против КОВИД- 19, кинескиот лидер рече дека Кина ја поддржува идејата за сеопфатен преглед на глобалниот одговор на инфекцијата, а објективна и непристрасна истрага откако болеста ќе се доведе под контрола. Кина на тој начин најави игра на долг рок, каде сигурно ќе најде повеќе начини да ги избегне сите потенцијални стапици и лизгања.

Чекајќи го крајот на пандемијата

Објективно и непристрасно не е исто како независно, забележува Си-Ен-Ен. Во теорија, истрагата може да биде покрената со поддршка на СЗО, но може да се исклучи од какво било надворешно и независно влијание. Бројни светски влади организирале истраги за себе и за нивните постапки и биле надгледувани од судии или други аполитички надгледници со често понижувачки резултати. Постои голема разлика помеѓу започнувањето на глобална истрага – оној што потенцијално лути повеќе моќни сили – и копање во нешто што може да биде срамно за само неколку политичари. Во тој случај, Кина ќе може да влијае на тоа кој ќе седне со истражниот тим, со номинирање на луѓе кои се во прилог на Пекинг или со притисок на сојузниците да ги номинираат.

Во својот говор, претседателот ја истакна поддршката на Кина за другите земји и организации – вклучително и Светската здравствена организација, за која ветиле 2 милијарди американски долари во текот на две години – политички долг што Пекинг сигурно ќе го собере во иднина. Неговата влада, исто така, дискретно ги демонстрираше потенцијалните последици од навреда на Кина преку наметнување нови трговски тарифи на Австралија, во очигледна одмазда за нивните неодамнешни чекори во врска со коронавирусот.

Пандемијата ја остави Кина во ранлива позиција во однос на глобалното влијание. Ова е делумно како резултат на глобалниот бес поради изоставувањето и молкувањето на Пекинг на почетокот на пандемијата, но и поради соодветното економско забавување. Секое одложување на истрагата за коронавирус може драматично да влијае на двата проблеми, бидејќи може да трае со години пред да се стави пандемијата под контрола. Научниците веќе предупредуваа дека КОВИД-19 би можел да стане повеќегодишна инфекција и постои мала шанса некои истраги да и наштетат на Кина.

Сами е криви“

Паралелно со дипломатските игри, Пекинг става свои теории на заговор, според кои американската епидемија на коронавирус потекнувала всушност автохтоно, од протекување во американската воена лабораторија Форт Детрик. Написот објавен овој викенд во магазинот „Киши“ на кинеската комунистичка партија цитира делови од извештајот во кој се тврди дека коронавирусот не потекнува од градот Вухан. Авторот конкретно ја анализира ситуацијата во Соединетите Држави, каде досега од КОВИД -19 починале скоро стотина илјади луѓе, а тврди дека вирусот што експлодирал во Соединетите држави во март не потекнува од странство, но веројатно од лабораторија во Мериленд.Американскиот институт за истражување на заразни болести навистина се наоѓаше во Форт Детрик до минатата година, но истиот беше затворен минатиот август, откако беше откриено дека не ги исполнува регулативите за безбедност. Њујорк Тајмс објави дека нема соодветни системи за деконтаминација на отпадните води. Една од претходните варијации на кинеските теории на заговор тврди дека американски воен персонал од Форт Детрик всушност го увезувал коронавирусот во Вухан минатиот октомври, за време на Игрите на Светската војна. Сите овие приказни за заговор се последователен одговор на про-обвинението на Трамп, што повеќето научници одамна го негираа, а се однесува на тврдење дека коронавирусот во Вухан излегол од Институтот за вирологија, а не од тамошниот пазар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *