Колку заработуваат Германците? Еве ги платите од 2019 година

Во 2019 година просечниот месечен приход по граѓанин во Германија бил 3994 евра бруто, т.е. пред да се одземат даноците, здравствено осигурување, осигурување од невработеност, социјален данок и друго. Излегува дека просечниот годишен бруто приход во Германија изнесува скоро 48 000 евра. Не треба да се заборави дека многу работодавци плаќаат дополнителни бонуси – како што се за Божиќ или летните додатоци. Во 2010 година, просечниот месечен бруто приход бил нешто над 3.200 евра.

Минатата година просечната плата за жени беше околу 20% помала од мажите. Во целина, сепак, платите се зголемија повеќе во 2019 година отколку во претходните две години. Сепак, според експертите, овој нагорен тренд ќе заврши на крајот – заради кризата со коронавирус. Покрај корпоративните банкротства и растечката невработеност, приходите на Германците се очекува да паднат, а тоа ќе влијае на пензиите, чиј раст оди заедно со растот на бруто-платите.

Различни индустрии во Германија плаќаат доста различни плати. Во секторите банкарство и осигурување, информатика и комуникации, енергија, просечната месечна плата е во опсег од 5137 евра – бруто 5393 евра. Уште подобри пари се заработуваат во производството на нафта и сродните активности, каде просечните плати се дури и помеѓу 6.000 и 7.000 евра пред даноците. Приходите се многу пониски во хотелската и ресторанската индустрија, каде просечно се заработуваат 2,451 евра бруто месечно. Оние што се занимаваат со посредување при вработување не се подобри. Во овој сегмент се заработува просечно 2.460 евра бруто.

Нивото на плата зависи, се разбира, од тоа за која компанија работи едно лице. Поголемите компании обично плаќаат повеќе. Покрај тоа, приходот зависи од специјализирано знаење – на пример во областа на информатичката технологија, но и од одговорностите што ги презема работникот. Степенот на факултетсто образование обично е фактор што фаворизира поголеми приходи, но тоа не е задолжително. Во Германија има и луѓе без високо образование кои заработуваат многу добро. Во повеќето случаи, тие поминале двојна обука во рок од две или три години. Еве ги позициите каде можете да заработите добри пари без високо образование:

Регионалниот шеф на ланец на продавници може да заработи годишна плата од 73,000 пред даноци. Претставниците на продажбата во фармацевтската индустрија заработуваат над 68.000 евра бруто плата годишно. И во ИТ секторот, многу луѓе без високо образование заработуваат добро. Како и даночни советници – околу 60 000 бруто годишно.

Еден главен лекар заработува над 117,000 евра бруто годишно – скоро 10,000 месечно. Менаџерите за фондови, како и специјалисти лекари, заработуваат над 80.000 евра годишно. Помеѓу 5.000 и 7.000 евра бруто месечно можете да заработите во овие професии: инженерство за патенти, банкарски консултации, правни консултанти, економско контролирање, компјутерски науки со раководни должности.

Федералниот завод за статистика исто така пресмета какви материјални и финансиски ресурси имаат луѓето во Германија. Во 2018 година, едно домаќинство во Западна Германија имало вкупни резерви на материјали во просек од околу 180.000 евра, а во Источна Германија – околу 88.000 евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *