Одиме на море без корона тест во 5 земји: И да се разболите нема да биде тоа што очекувавте

Од почетокот на јуни ќе бидат откажани тестовите за влез во нашите омилени туристички земји, Грција, Турција, Црна Гора, Бугарија, па дури и Египет.

– Од почетокот на јуни ќе бидат укинати тестовите за влез во земји кои се важни туристички дестинации. За да одите во Грција, Турција, Црна Гора, Бугарија, па дури и Египет, нема да се бара никакво тестирање. Ќе се мери температурата, ќе се почитува физичката оддалеченост така што туризмот, како таков, оживува во целосна форма – рече Александар Сеничиќ, директор на Јута, националното здружение на туристички агенции и додаде:

– Важно е да се грижиме за сместувачките капацитети, без разлика дали тие ќе бидат целосно исполнети. Појадокот ќе се сервира стандардно на масите, а проблем може да биде намалениот капацитет на хотелот или намалениот волумен на возила.

Рената Пињо изјавува дека во еден момент се појавило барање патникот што влегува во одредена земја, да обезбеди средства за болничко лекување на Ковид.

– Ниту една осигурителна компанија не обезбедува патничко здравствено осигурување што би опфаќало лекување на пациенти со коронавирус. Да бидеме реални, имаме и аранжмани што нашите туристи ги купуваат поевтино, за 300 или 400 евра. Како може таков патник да обезбеди неколку илјади евра за третман на Ковид? Најважно е да научите да живеете со вирусот, да одржувате физичко растојание и да одржувате хигиена на рацете.

– Важно е туристите да знаат дека стандардната полиса за осигурување опфаќа целосна грижа сè до моментот кога се дијагностицира дека имате коронавирус, дури и тестирањето што би се извршило на лице место и ако тестот е позитивен, останува да се утврди дали тоа лице „ќе биде депортирано во карантин во својата земја или ќе остане во карантин, најверојатно, во државата во која се наоѓа“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *