Хуавеј потпиша договор за развој на 5Г мрежа во Русија

Кинескиот технолошки гигант Хуавеј потпиша договор со руската телекомуникациска компанија МТС за развивање технологија на мобилни мрежи за новата генерација 5Г во Русија, а Пекинг се подготвува паралелно за изградба на модерна комуникациска инфраструктура во Кина. Хуавеј и МТС во Русија ќе ја развиваат 5Г мрежата во текот на следната година, јави Би-Би-Си. Потпишувањето на договорот се совпадна со тридневната посета на кинескиот претседател Си Џинпинг во Русија. Соработката меѓу кинеската и руската компанија е воспоставена кога група западни земји, предводени од САД, одлучија да го исклучат Хуавеј од развојот на мобилни мрежи за новите генерации поради наводни национални безбедносни ризици, потсетува Би-Би-Си. Договорот, најверојатно, претставува одредено олеснување за Хуавеј кој беше под силен меѓународен притисок во последниве месеци.
Хуавеј потпиша договор за развој на 5Г мрежа во Русија | opserver.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *